Tuesday, 1 October 2013

Kek Span / Kek Sarang Semut

Kalau di Kelantan kek ini lebih di kenali sebagai ksepi  Kek Span je..Saya mula pandai buat kek ni masa umur 15 tahun. Kek ini nampak senang tapi susah untuk membuatnya..takut jadi tak bersarang.


Ini saya bagi resepi asal yang selalu saya guna..selamat mencuba ya..


Bahan2nya


Semangkuk gula
Semangkuk Gandum
Semangkuk Telur
1/2 tin susu pekat
3 sudu majerin
1 sudu esen vanila
1 sudu kecil soda bikarbonat.

Caranya:

1. goreng gula tanpa minyak dengan api yang kecil bila sudah betul2 hancur, masukkan air biar mendidih sekejap. sejukkan biar betul2 sejuk.

2. mixer telur bersama soda dan bikarbonat sampai kembang.

3. dalam mangkuk besar yang digunakan untuk campur semua bahan letak susu dan manjerin hancurkan guna senduk.

4. selepas itu masukkan gandum berselang seli dgn telur kedalam mangkuk bancuhan.kacau biar rata.

5. Akhir sekali masukkan air gula, kacau rata terus masukkan kedalam loyang yang telah di sapu majerin. terus masuk dalam oven yang dipanaskan 180 darjah celcius. bakar dalam 45 minit.

* mangkuk yang digunakan untuk sukat semua bahan mestilah mangkuk yang sama. Saya selalu guna mangkuk yang muat 8biji telur bersaiz B.








No comments:

Post a Comment